Arbitri Vale Malinul Copiilor
Trofeu 2013
Regulament Editii Anterioare Alte Competitii
Foto Video
Rezultate Rideri 2014 2013 2012 2011 2010 2009
Cont Abonament de Sezon Fara Taxa
Feedback
Premii Kit start
since 1998

HISTORY

Simbata, 24 mai 2003, a avut loc a V-a editie a concursului de schi si snowboard "Ecoul Malinului".

Originalitatea concursului, care se bucura deja de o mare popularitate in randul iubitorilor de schi extrem, consta in locul si data la care se desfasoara: pe Valea Malinului, la sfarsitul lunii mai. Situata in abruptul nordic al Muntelui Costila din Masivul Bucegi, Valea Malinului pleaca chiar de sub Vf. Costila (2490m), de la marginea Platoului Bucegilor. Locul de concurs a fost ales nu doar pentru frumusetea sa, ci si datorita gradului de inclinare destul de ridicat (55ş la intrare), a dificultatii sale, a existentei unui canion si nu in ultimul rind pentru accesul relativ usor, aproximativ o ora de mers de la cabana Babele.

Parcursul poate fi abordat in functie de pregatirea concurentului si starea zapezii: se pot alege sarituri de pe stinci, salturi peste crevase, coboriri printre pereti apropiati. Cei aproximativ 800 m diferenta de nivel pun la incercare capacitatile fizice si psihice ale concurentilor.

Prima editie a concursului a avut loc in 1998 si s-a bucurat de un meritat succes: au participat concurenti din Bucuresti, Brasov, Predeal, Sinaia, dar si din colturi mai indepartate ale tarii. Daca la prima editie s-a pus accent pe siguranta schiorului, urmatoarele editii s-au dorit mai agresive. Editia din 1999 a atras campioni nationali la concursurile de schi-alpinism, monitori de schi din Brasov si Sinaia si cunoscuti alpinisti.

Editia din 2000 a oferit un plus de spectacol: organizarea unei probe de free ride in partea superioara a Vaii Malinului. Acest al doilea concurs a fost conceput foarte apropiat de modelul campionatelor mondiale de schi extrem. Traseul a insemnat culoare inguste de doar 200 m diferenta

de nivel dar cu o inclinatie medie de 45ş.

Editia din acest an, a V-a editie a avut loc simbata, 24 mai. Startul s-a dat la ora 11.30 din marginea platoului Bucegilor. Au fost 3 variante de intrare in vale, dintre care una foarte spectaculoasa - un culoar ingust pe care se putea intra numai cu saritura de pe stinci de peste 2m si care avea la un moment dat doar o latime de 15 cm de zapada. Concursul s-a desfasurat pe o diferenta de nivel de aprox. 700 m cu inclinatie a pantei intre 30 - 45 grade avind o lungime de aprox. 1000 m. Sosirea a fost chiar deasupra canionului Malinului, in treimea inferioara a vaii.

Concursul Ecoul Malinului, desfasurindu-se pe vale alpina este singurul concurs de acest gen din tara. Schiul pe vale alpina difera foarte mult de schiul pe pirtie. El presupune pe linga o foarte buna stapinire a tehnicilor de schi  si un minim de experienta alpina. Retragerea de pe Valea Malinului este foarte accidentata si a necesitat instalarea de corzi fixe pentru siguranta participantilor, siguranta asigurata de o echipa a Salvamont Busteni.

La concurs au participat 40 de concurenti, cu virste cuprinse intre 12 si 66 de ani, fete si baieti, cu schiuri si snowboarduri care au oferit un spectacol foarte variat prin modurile de abordare a traseului de concurs: sarituri de pe stinci, schi foarte agresiv, eleganta si stil in conditii de schi extrem.

Vremea fost in general frumoasa, exceptind scurte valuri de ceata care impiedicau pe alocuri vizibilitatea.

Premiile la cele trei probe schi baieti, schi fete si snowboard au fost cistigate de:

-          Locul I schi baieti - GARBIS KEHAIAN, care s-a evidentiat prin agresivitatea si siguranta cu care a abordat pasajele dificile precum si intregul parcurs, fiind in acelasi timp si cel mai rapid schior.

-          Locul II schi baieti - CATALIN SERBULEA, care a impresionat pe toata lumea prin siguranta si fluiditatea cu care a abordat prima parte a traseului, cea mai dificila, dar care din pacate a avut o cazatura in ultima parte a traseului, si care a obtinut si premiul special pentru cea mai agresiv schior.

-          Locul III schi baieti, la egalitate FLORIN VINTILA  si  JANOS TOROK

JANOS TOROK (Joe Indianul)

 

La schi fete a impresionat Andrada Ghitoc, 12 ani, care a obtinut premiul special pentru cea mai tinara concurenta dar si premiul II la schi fete si care a participat pentru a treia oara la acest concurs. O evolutie spectaculoasa a avut si Cristina Popa, cistigatoarea locului I la schi fete: a abordat intrarea in traseu pe cea mai dificila varianta cu saritura de pe stinci. Locul III  a fost obtinut de Iuliana Bucurescu.

La snowboard cea mai spectaculoasa evolutie a avut-o Dodo Gabor, cistigatorul locului I  care a fost si cel mai rapid din cei 40 de concurenti. Locul II a fost obtinut de Iulius Miclos si locul III de Titus Vlaicu.

Pentru popularizarea acestui gen de sport organizatorii au oferit numeroase premii speciale dintre care enumeram: cei mai in virsta participanti - Dan Sirbu la snowboard  si  Serbulea Gheorghe la schi; cei mai tineri participanti - Andrada Ghitoc si Stefan Andrei la schi; cel mai ghinionist schior - Csaki Ferentz care a avut doua caderi foarte spectaculoase (din fericire fara urmari); cea mai vesela coborire - Chitoiu Catalin si Goran Ciprian, membri ai Salvamont Busteni - coborire pe akja ( targa de salvare); cel mai curajos schior invalid - Radu Savin care a schiat cu o mina in ghips si care a fost al cincilea in clasament.

Festivitatea de premiere a avut loc in fata cabanei Gura Diham

 

Cistigatorii premiului special pentru cea mai vesela coborire

 

Sursa: Alpinet.org

 

 


 

CUPA MALINULUI este prima si cea mai longeviva competitie de schi & snowboard Freeride din Romania. Competitia s-a desfasurat fara intrerupere din 1998 pana in 2014.

| Despre Noi | Programe Ski | Alte competitii | Media | Corporate | Contact |

Powered by RaduSavin.ro & TeamXpert. Copyright © MMX - MMXIV. All rights reserved.