Arbitri Vale Malinul Copiilor
Trofeu 2013
Regulament Editii Anterioare Alte Competitii
Foto Video
Rezultate Rideri 2014 2013 2012 2011 2010 2009
Cont Abonament de Sezon Fara Taxa
Feedback
Premii Kit start
since 1998

 

Cum a inceput CUPA MALINULUI

Totul a inceput prin ’97-‘98. Intr-o seara am vazut la ORF un concurs de freeride in Austria. Era ceva inedit, pentru ca nu prea erau multe concursuri de freeride, iar transmisii …si mai putine. Atunci mi-a venit prima oara ideea unui concurs pe Malin. M-am uitat atent la TV (austriecii sunt fantastici la detalii cand este vorba despre schi), am adormit iar dimineata aveam deja in cap primul concurs de freeride din Romania. :)
Locul l-am ales practic dupa o tura din primavara lui ’97. Am fost cu niste amici, schiori buni dar nu fusesera niciodata pe o Vale. Au fost asa de incantati incat mi-am dorit sa vin si cu altii pe Valea Malinului, sa-i cunoasca frumusetea cat mai multi prieteni.
Asta a fost si obiectivul meu personal la primele editii: sa aducem lumea de pe partii pe Vale.


Primii cu care am vorbit despre ideea acestui concurs au fost Dana si Ion (John) Marinescu. Lui Ion, mai indraznet, i-a placut ideea de la inceput. Dana insa, mai reticenta, nu s-a implicat initial. Pana la urma s-a lasat convinsa si a vorbit cu furnizorii lui David (ea lucra pe vremea aceea la Himalaya) si a facut rost de premii.
Aveam nevoie de arbitrii asa ca am vorbit cu cei de la Clubul Ecoul. Dana era un fel de sefa acolo, iar clubul, la ora aceea, era de fapt gasca prietenilor ei.
Nu a fost usor: modul de desfasurare era nou, regulile nu existau pe nicaieri si trebuiau inventate. Ca sa conving oamenii am dat o tura pe Malin prin aprilie. Pana la urma entuziasmul i-a cuprins pe toti si prima editie a fost stabilita pentru data de 23 mai 1998.


Am avut ceva probleme cu criteriile. Ion, baiat altfel de nota 10, este un pic incapatanat. A insista atat de tare ca numarul de cristiane este o regula de baza incat n-am avut incotro si la primele editii am numarat impreuna cu ceilalti arbitrii cate cristiane face fiecare schior (sic!). A castigat Joe Indianul care a tocat muntele cu sute de cristiane fara sa oboseasca.


Concursul a avut succes. Daca initial ne intrebam cine o veni si ne gandeam ca impartim premiile intre noi, am fost surprinsi cand au venit vreo 20 de schiori & snowboarderi de prin toata tara.


Evident, a urmat si a doua editie. Lumea capatase deja mai multa incredere. De data asta s-au implicat si altii, precum Alex Doaga, cel mai reticent dintre cei reticenti la prima editie.


Din pacate discutiile legate de numarul de cristiane si alte reguli absurde au continuat, asa ca la editia a treia, in 2000 m-am rupt de ceilalti, care deja isi asumau rolul de organizatori, si am facut varianta freeride a concursului, a doua zi, duminica. M-am ocupat de tot, de la A la Z: am facut rost de premii (Atomic a fost sponsorul principal), criterii de arbitraj, sosire etc. Concursul s-a desfasurat in partea superioara a Vaii, pana la intersectia cu Brana Costilei. M-au ajutat Ion, Catalin si inca cineva pe care nu mi-l amintesc (imi pare rau, as fi vrut sa il mentionez aici), carora le multumesc.

Inca de la inceput mi-am dorit sa concurez. Dana insa nu accepta asa ceva, asa ca singura solutie a fost sa ies cu totul din organizare. Am continuat totusi sa ii ajut pe cei de la Ecoul. Am incercat sa le dau incredere, sa le spun ca pot sa se descurce fara mine. In anii cand nu am concurat chiar i-am ajutat ca arbitru sau organizator. Din pacate intampinam aceleasi probleme cand incercam sa implementez criterii noi. In 2003 spre exemplu (scuze daca gresesc anul), cand am introdus pentru prima oara timpul, sus transmiteam concurentilor niste reguli iar jos nu erau respectate. Unii ajungeau rupti la sosire, incercand sa schieze toata Valea in forta si fara oprire, iar altii soseau odihniti si cu nota nestirbita. Vali si acum e suparat pe mine pentru o astfel de intamplare (scuze Vali:) ).


Incet, incet, concurentii au inceput sa isi piarda increderea in arbitraj. Din ce in ce mai des auzeam, din partea unora dintre organizatori, fraze de genul: “concursul nu este al concurentilor, este al Clubului Ecoul. Nu le convine arbitrajul, sa nu mai vina la concurs.”


Ultima editie organizata de cei de la Ecoul a fost in 2008. Concursul a inceput prost, cu un accident urat, care se putea termina si mai urat, al lui Andrei Stefan.
Un an mai tarziu, in 2009, Dana a renuntat la concurs. Unul dintre motive a fost accidentul lui Andrei.
Am preluat eu concursul, prin actul de cedare obligandu-ma, printre altele, sa nu folosesc numele Ecoul Malinului. Asa s-a revenit la Cupa Malinului, cum s-a chemat concursul in 2000.


Primul lucru a fost sa schimb imaginea proasta a concursului. Principala problema era arbitrajul, asa ca am incercat sa modific criteriile, sa le fac mai transparente, mai simple si mai usor de aplicat. Apoi, prea mult timp concurentii fusesera cantitate neglijabila. Am decis sa ma sfatuiesc cu ei si sa tin cont de parerea lor in legatura cu toate aspectele importante ale concursului. Pentru ca erau si multi neprieteni, a trebuit sa selectez atent parerea concurentilor reali de cea a celor care doar navigau pe net si atacau concursul.


In 2009 a mai fost si o poveste cu un cablu de la cabina care s-a rupt prin ianuarie si a fost inlocuit abia in mai. Dupa saptamani de discutii cu ce urcam, cei de la cabina ne-au facut un mare cadou si au dat drumul chiar in ajunul concursului.:)


Spre bucuria mea am descoperit multi prieteni ai concursului: Vio Corbu, Cosmin Belgun, Bogdan Musat si multi alti. As fi facut oricum editia 2009, dar fara sprijinul lor moral sigur nu as fi putut continua in 2010. Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sau doar au fost langa mine, chiar si dusmanilor, pentru ca m-au ajutat sa fiu mai bun. :)

Citeste mai multe

 


 

CUPA MALINULUI este prima si cea mai longeviva competitie de schi & snowboard Freeride din Romania. Competitia s-a desfasurat fara intrerupere din 1998 pana in 2014.

| Despre Noi | Programe Ski | Alte competitii | Media | Corporate | Contact |

 

Powered by RaduSavin.ro & TeamXpert. Copyright © MMX - MMXIV. All rights reserved.